Kunnanhallitus, kokous 21.10.2024

§ 193 Henkilöstön työhyvinvoinnin tukeminen - pyöräetu

MUODno-2023-443

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Epassin liikunta- ja hyvinvointietu (Flex) on otettu käyttöön 1.1.2024 alkaen. Alkuvaiheessa ei vielä otettu käyttöön pyöräetua, jolla työntekijä voisi hankkia itselleen verovapaan työsuhdepolkupyörän. Henkilöstö olisi kuitenkin jossain määrin kiinnostunut siitä mahdollisuudesta. Pyöräetu voidaan liittää osaksi Epassia.

Työnantajalle EpassiBIKE palvelu maksaa 12 €/ pyörä/ kk. Tämä on ns. hallinnointikulu, joka kattaa kaiken leasing-sopimusten teosta raportointiin ja koontilaskutukseen. Edun käyttöönotto on ilmaista, vain toteutuneista työsuhdepyöristä veloitetaan. Kuntaorganisaatioissa keskimäärin 10 % henkilöstöstä hyödyntää tämän edun. Muoniossa hankittavien pyörien määrä olisi n. 10 - 15, jolloin vuosittainen kokonaisukustannus olisi n. 1500 - 2200 €.

Työntekijälle pyöräedun leasing maksu 100 €/kk, joka vähennetään palkasta täysimääräisesti tai osittain työnantajan tukemana. Työntekijä voi lunastaa pyörän sopimuskauden jälkeen itselleen 5% hankintahinnasta. Työsuhdepyöräetu on veroton luontoisetu. Tästä syystä se alentaa verotettavaa tuloa ja veroprosentti pienenee. Palkasta maksetaan siis vähemmän veroja. Etu ei vaikuta eläkkeeseen.

Työsuhdepyöräetu vahvistaa työnantajamielikuvaa ja lisää houkuttelevuutta työnantajana. Liikkuva työntekijä voi paremmin ja tekee parempaa tulosta. Tutkimuksen mukaan pyöräetu vähentää sairauspoissaoloja kaksi päivää vuodessa per käyttäjä. Työsuhdepyöräetu on konkreettinen keino edistää vastuullista ja ekologista liikkumista yrityksessä.

Työnantaja on tehnyt sisäisen määrityksen (pyöräetupolitiikka) siitä, miten pyöräetu henkilöstölle myönnetään. Pyöräetupolitiikka on pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Yhteistoimintaelin päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • Epassin liikunta- ja hyvinvointiedun lisäksi otetaan käyttöön mahdollisuus hankkia työsuhdepyörä Epassi BIKE -palvelun kautta
  • Polkupyöräedun edellytyksenä on vakituinen tai määräaikainen palvelussuhde, joka kestää luontoisetupyörän leasing-ajan. Määräaikaisilla työntekijöillä pyöräetu tulee käyttöön, kun palvelussuhde on kestänyt kuusi kuukautta. Pyörän voi tilata vasta koeajan päätyttyä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Yhteistoimintaelin on käsitellyt asiaa kokouksessaan 10.10.2024 § 54.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää,​ että

  • Epassin liikunta-​ ja hyvinvointiedun lisäksi otetaan käyttöön mahdollisuus hankkia työsuhdepyörä Epassi BIKE -​palvelun kautta
  • Polkupyöräedun edellytyksenä on vakituinen tai määräaikainen palvelussuhde,​ joka kestää luontoisetupyörän leasing-​ajan. Määräaikaisilla työntekijöillä pyöräetu tulee käyttöön,​ kun palvelussuhde on kestänyt kuusi kuukautta. Pyörän voi tilata vasta koeajan päätyttyä.

Tiedoksi

henkilöstö, yt-toimielin