Kunnanhallitus, kokous 21.10.2024

§ 204 Liikunta- ja hyvinvointipalvelujen järjestäminen 1.1.2025 alkaen

MUODno-2022-313

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heikki Tuikka, hallintosihteeri, heikki.tuikka@muonio.fi

Perustelut

Sivistyspalveluissa toteutettiin palveluiden organisaatiouudistus vuosien 2022 ja 2023 aikana. Organisaatiouudistuksen myötä päädyttiin yhdistämään pilottina silloisen liikuntasihteerin ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvät tehtävät (hyvinvointikoordinaattori) ja silloisen liikuntasihteerin tehtäväkuva tarkistettiin. Samalla päätettiin, että tilannetta tarkastetaan erikseen, kun kunnan sivistyspalveluiden organisaatiouudistus etenee, ja hyvinvointialuevalmistelu alkaa konkretisoitumaan. (Khall 29.6.2022 § 159.)

Organisaatiouudistuksen toimeenpanovaiheessa alkuvuonna 2023 keskusteltiin käytännön järjestäytymisasioista ja mm. nimikeasioista. 1.4.2023 alkaen liikuntasihteerin virka muutettiin liikunta- ja hyvinvointivastaavan viraksi sivistyspalvelujen organisaatiouudistuksen myötä (kvalt 12.12.2022 § 63 ja khall 13.3.2023 § 78). 

Liikunnan ja hyvinvoinnin tehtäväalueiden yhdistyttyä ja koordinaatiovastuun siirryttyä liikunta- ja hyvinvointivastaavalle kuntaan palkattiin määräaikainen liikunnanohjaaja (1.2.2023-31.12.2024). Hyvinvointialueen ja kunnan yhdyspintatyöskentelyssä liikunta- ja hyvinvointivastaava on nimetty useisiin hyvinvoinnin edistämisen osa-alueisiin yhdyshenkilöksi. Liikunta- ja hyvinvointipalvelujen uudelleen organisoinnin takia syntyi tarve rekrytoida liikunnanohjaaja liikunta- ja hyvinvointipalveluihin laadukkaiden palveluiden tuottamiseksi kuntalaisille.

Sivistyspalvelujen yhtenä vuoden 2024 toiminnallisena tavoitteena on ollut juurruttaa sivistyspalvelujen organisaatiouudistus toimintaympäristöön ja painopisteisiin. Lisäksi tavoitteena on ollut sivistyspalvelujen ja hyvinvointialueen rajapintojen palvelujen ja palvelupolkujen kehittäminen yhteistyössä niin Laphan toimijoiden kanssa kuin eri sidosryhmien sekä järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Tämänhetkinen näkemys on, että em. kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia. Liikunnanohjaajaresurssin myötä palveluiden toteuttaminen ja edelleenkehittäminen liikuntalain edellyttämällä tavalla mahdollistuu. Tämä kehittämistyö on merkittävä askel kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja toimien kohdentamiseksi terveyden näkökulmasta tukea eniten tarvitseville. 

Liikunta- ja hyvinvointivastaava vastaa tehtäväyksikön toiminnasta ja kehittämisestä sekä toimii tehtäväyksikön esihenkilönä; tehtäviin kuuluvat mm. liikunnan, hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen liittyvät tehtävät ja sote-uudistuksen myötä tulleet vanhus- ja vammaistyö, ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö sekä muut asiakokonaisuudet, jotka selkiytyvät yhdyspintarakenteiden valmistuttua.

Liikunnanohjaajan työ on ennaltaehkäisevää työtä, tehtävässä erityisen tärkeää on löytää ja aktivoida terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia sekä ennaltaehkäistä muita terveyshaittoja. Liikunnanohjaajan tehtävä koostuu 60% liikuntapalvelujen tehtävistä ja 40% hyvinvoinnin edistämisen tehtävistä. Liikunnanohjaajan kohderyhmänä ovat niin lapsiperheet, nuoret, työikäiset, ikäihmiset kuin erityisryhmät. Tehtäväkenttä on laaja sisältäen mm. ​​

  1. Eri kohderyhmien liikunnan ohjausta eli suunnittelua, tuottamista, kehittämistä ja viestintää; käytännössä esimerkiksi ohjatut viikkotunnit kuten kuntosaliryhmät, kurssimuotoiset liikuntaryhmät ja harvemmin toistuvat mutta jatkuvat liikuntatuokiot kuten perhetemmellykset
  2. Elintapaneuvonta; käytännössä yksilö- ja ryhmämuotoinen pitkäaikaisiin elintapojen muutoksiin tähtäävä valmennus riskiryhmäläisille sekä elintapaneuvonnan yhdyspintatyö Laphan kanssa
  3. Ikääntyvien toimintakykyä tukeva toiminta
  4. Tapahtumat ja kampanjat; käytännössä eri toimijoiden yhteistyössä toteutettavia hyvinvointia edistäviä tai liikuntaa lisääviä tapahtumia, kuten Isovanhempien päivä, Vakan kevätrieha, Pysytään pystyssä -tapahtuma, retki Leville; kampanjoita, kuten Liiku lihasvoimin 150 km, Pyöräilykilometrikisa ja työhyvinvointiviikko.

 

Lakisääteisen, kunnassa laaditun Hyvinvointikertomuksen vuosiraportin 2023 indikaattoritiedon perusteella Muonion kehityskohteet kaikissa ikäryhmissä, asumisenahtaus lukuunottamatta, liittyvät liikkumattomuuteen ja liialliseen paikallaanoloon joko suoraan tai välillisesti. Lapsia ja nuoria haastavat ylipaino, koettu terveydentila ja fyysinen toimintakyky; työikäisten haasteina nousevat mielenterveys ja liikkumattomuus; ikääntyvien haaste ovat kaatumisista ja putoamisista johtuvien hoitojaksojen suuri määrä. (Kvalt. 3.6.2024 § 94)

Lisäksi 2023 kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi tehtiin valtuustoaloite. (Kvalt. 19.6.2023 § 41.) Liikunnanohjaajan tehtävä vastaa omalta osaltaan em. valtuustoaloitteeseen ja hyvinvointikertomuksen osoittamiin hyvinvoinnin haasteisiin.

Liikunta- ja hyvinvointipalvelujen tehtävänä on edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä huolehtia kuntalaisten mahdollisuudesta harrastaa liikuntaa. Kuntalaiset kaikissa ikäryhmissä ovat palvelujen kohderyhmänä. Hyvinvoinnin edistämistyö on koko kunnan yhteisenä tavoitteena ja sen koordinoimisvastuu on liikunta- ja hyvinvointipalveluissa. Onnellisen arjen ja hyvinvoinnin mahdollistaminen muoniolaisille vaatii vahvaa poikkihallinnollista yhteistyötä, mikä mahdollistuu vain selkeällä koordinaatiovastuulla. Kuitenkin koordinaatiovastuun ohella tarvitaan jalkautuvaa resurssia laadukkaaseen ja pitkäjänteiseen asiakaspintatyöhön.

Vuoden 2025 liikunta- ja hyvinvointipalvelujen talousarvioon varataan liikunnanohjaajan tehtävän täyttämiseen määrärahat. Liikunnanohjaajan tehtävän vakinaistaminen on liikunta- ja hyvinvointipalvelujen yhtenä talousarviotavoitteena vuonna 2024 yhdenvertaisen ja tasa-arvoisesti saavutettavien liikunta- ja hyvinvointipalvelujen varmistamisen takia. Liikunnanohjaajan työhön sopivat kansalaisopiston kurssit tullaan siirtämään liikunnanohjaajan työtehtäviin. Lisäksi kartoitetaan aktiivisesti liikuntaohjaajan tuottamien elintapaohjauksen palvelujen myyntiä naapurikuntiin esimerkiksi etänä.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta esittää kunnanhallitukselle seuraavaa:

- liikunta- ja hyvinvointipalvelujen yhdistyminen muutetaan toistaiseksi voimassa olevaksi 1.1.2025 alkaen
- liikunnanohjaajan tehtävä täytetään toistaiseksi voimassa olevana tehtävänä 1.1.2025 alkaen. Tehtävä koostuu 60% liikuntapalvelujen tehtävistä ja 40% hyvinvoinnin edistämisen tehtävistä. Työaika on 38,25h/vko. Palkkaus 02VAP060 + TVA (2722,64€/kk). Esihenkilönä toimii liikunta- ja hyvinvointivastaava.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Sivistyspalvelujen yhtenä vuoden 2024 toiminnallisena tavoitteena on ollut juurruttaa sivistyspalvelujen organisaatiouudistus toimintaympäristöön ja painopisteisiin. Lisäksi tavoitteena on ollut sivistyspalvelujen ja hyvinvointialueen rajapintojen palvelujen ja palvelupolkujen kehittäminen yhteistyössä niin Laphan toimijoiden kanssa kuin eri sidosryhmien sekä järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

Tämänhetkinen näkemys on, että em. kokeilusta, jossa liikunta- ja hyvinvointipalvelut on yhdistetty, on saatu hyviä kokemuksia. Liikunnanohjaajaresurssin myötä palveluiden toteuttaminen ja edelleenkehittäminen liikuntalain edellyttämällä tavalla mahdollistuu. Tämä kehittämistyö on merkittävä askel kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja toimien kohdentamiseksi terveyden näkökulmasta tukea eniten tarvitseville. Lakisääteisen, kunnassa laaditun Hyvinvointikertomuksen vuosiraportin 2023 indikaattoritiedon perusteella Muonion kehityskohteet kaikissa ikäryhmissä, asumisenahtaus lukuunottamatta, liittyvät liikkumattomuuteen ja liialliseen paikallaanoloon joko suoraan tai välillisesti. Lapsia ja nuoria haastavat ylipaino, koettu terveydentila ja fyysinen toimintakyky; työikäisten haasteina nousevat mielenterveys ja liikkumattomuus; ikääntyvien haaste ovat kaatumisista ja putoamisista johtuvien hoitojaksojen suuri määrä. (Kvalt. 3.6.2024 § 94.) 

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 11.9.2024 § 97 yksimielisesti esittänyt kunnanhallitukselle, että vuoden 2025 talousarvioon varataan liikunta- ja hyvinvointipalveluihin liikunnanohjaajan tehtävän täyttämiseen määrärahat. Sivistyslautakunta pyytää kunnanhallitukselta lupaa täyttää 1.1.2025 alkaen toistaiseksi voimassa olevana tehtävänä liikunnanohjaajan vakanssi. Sivistyspalveluiden mukaan liikunnanohjaajan tehtävän vakinaistaminen on liikunta- ja hyvinvointipalvelujen keskeinen tavoite yhdenvertaisen ja tasa-arvoisesti saavutettavien liikunta- ja hyvinvointipalvelujen varmistamisen takia. Liikunnanohjaajan työhön sopivat kansalaisopiston kurssit tullaan siirtämään liikunnanohjaajan työtehtäviin. Lisäksi kartoitetaan aktiivisesti liikuntaohjaajan tuottamien elintapaohjauksen palvelujen myyntiä naapurikuntiin esimerkiksi etänä. Lisäksi sivistyslautakunta esittää, että hallinnollinen liikunta- ja hyvinvointipalveluiden yhdistyminen muutetaan toistaiseksi voimassa olevaksi ratkaisuksi 1.1.2025 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus:

  • Merkitsee sivistyslautakunnan 11.9.2024 § 97 päätöksen tiedoksi ja lausuu seuraavaa: Sivistyslautakunta vastaa sivistyspalveluista ja voi vuoden 2025 talousarvion määrärahojen puitteissa täyttää liikunnanohjaajan tehtävän. Kunnanhallitus edellyttää kiinnittämään huomiota em. tarkastelun yhteydessä kunnanhallituksen käsittelemään säästötavoitteeseen vuoden 2025 talousarvioraamin osalta, ts. määrärahojen riittävyys on varmistettava. 
  • Vahvistaa, että liikunta- ja hyvinvointipalvelut jatkaa sivistyslautakunnan hallinnollisena tehtäväalueena 1.1.2025 alkaen ja tämä on huomioitu hallintosäännössä. Saatetaan tämä päätös tiedoksi valtuustolle. 

 

Tiedoksi

sivistyslautakunta