Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 326 Lausunto Kittilän kunnan esitykseen talousarvioesityksestä TE24-valmisteluun vuodelle 2024

MUODno-2023-137

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kittilän kunnanhallitus pyytää 7.11.2023 § 399 lausuntoa Enontekiön, Kolarin, Muonion ja Pellon kunnilta TE24-valmistelun budjettiesityksestä vuodelle 2024.

Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen perustamiselle on haettu poikkeuslupaa työ- ja elinkeinoministeriöstä 30.10.2023 ja Kittilän kunta toimii kuntalain (410/2015; 29.12.2016/1484) 51 §:n mukaisena vastuukuntana. Kuntalain 8 §:n mukaan kunta vastaa tehtäviensä rahoituksesta, vaikka järjestämisvastuu on siirretty toiselle kunnalle tai kuntayhtymälle. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee sopia keskenään tehtävän hoitamisesta aiheutuvien kustannusten jaosta.

Poikkeuslupahakemuksen käsittelyn aikataulusta valtioneuvostossa ei ole täsmällistä tietoa ja mikäli Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue saa poikkeusluvan TE-palvelujen järjestämiseen 1.1.2025 alkaen, tulee valmisteluun varata määräraha vuodelle 2024. Kunnat voivat allekirjoittaa yhteistoimintasopimuksen vasta sen jälkeen, kun poikkeuslupa on myönnetty.

Yhteistoimintasopimuksen kohdassa 20. Valmistelu on mainittu, että tämän sopimuksen piiriin kuuluvan työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtoon kuntien yhdessä perustamalle Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysaluejaostolle 1.1.2025 liittyvä valmisteluvastuu on vastuukunnan tehtävä. Valmistelua tehdään yhdessä sopijakuntien kanssa perustamalla tämän sopimuksen kohdan 6 mukainen ohjausryhmä. Valmisteluun liittyvistä keskeisistä asioista pyydetään myös kuntien lausunto. Vastuukunta perustaa valmistelua varten tulosyksikön, jonne kirjataan valmistelusta aiheutuvat suorat ja välilliset kustannukset. Valmistelusta tehdään erillinen talousarvio, josta päättää vastuukunta. Talousarviosta pyydetään lausunnot sopijakunnilta. Valmistelun nettokustannukset veloitetaan sopijakunnilta tämän sopimuksen 9 kohdan mukaisesti.

Kittilän kunta on valmistellut TE24-uudistuksen valmistelulle oman kustannuspaikan/tulosyksikön, jonne on kirjattu vuodelle 2024 mm. TE-palveluiden kehittämisasiantuntijan palkkakustannukset sekä varattu määrärahaa myös työllisyysaluejohtajan palkkaamiseen loppuvuonna 2024. Valtiolta saatava muutoskustannusten tuki on kirjattu samalle kustannuspaikalle sen mukaan, miten Kuntaliitto on tuoreeltaan arvioinut muutoskustannusten tukea saatavan Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueelle. Budjetti on laadittu loka-marraskuun 2023 tietojen ja arvioiden pohjalta, joten tässä vaiheessa valmistelua painotetaan, että kustannukset ovat arvioita ja ne saattavat tarkentua budjetin valtuustokäsittelyyn mennessä. Lisäksi painotetaan sitä, että kustannukset ovat varautumista tulevaan eli ne aktivoituvat siinä tapauksessa, jos valtioneuvosto hyväksyy Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen perustettavaksi.

TEM:in tiedotteen 22.11.2023 mukaan mahdollisuutta poiketa säädetystä työvoimapohjavaatimuksesta haki yhteensä seitsemän aluetta. Näistä kuuden poikkeuslupahakemuksen arvioidaan täyttävän lain edellytykset ja niitä esitetään valtioneuvostolle hyväksyttäviksi. Yksi näistä on Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus toteaa, että sillä ei ole huomautettavaa Kittilän kunnan esitykseen vuoden 2024 talousarvioesitykseen TE24-valmistelun osalta.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Kittilän, Enontekiön, Kolarin ja Pellon kunnat, elinvoimapalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)