Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 331 Torassiepin ranta-asemakaavan vireilletulo

MUODno-2023-523

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Harriniva Oy hakee ranta-asemakaavan laatimisen käynnistämistä n. 170 ha:n alueelle Toras-Siepissä. Kaavan tavoitteena on mahdollistaa uniikki kohde luontoarvot ja perinnemaisema huomioiden. Mökkikylän tilalle on tarkoitus rakentaa korkeatasoinen lomakylä, jossa on ravintola ja muita rakennuksia. Toteutustapaa ei vielä määritelty, mutta esim. rakennukset tullaan sovittamaan maisemaan. Kaavassa tullaan huomioimaan lumirakentamisen mahdollistaminen ja tämä edellyttää palvelurakennuksia alueella. Suunnitelmassa tullaan selvittämään mm. rantarakentamisen mahdollisuudet nykyisen lomakylän ulkopuolella.

Suunnitelmassa huomioidaan myös ohjelmapalvelujen järjestäminen ympärivuotisesti. Toiminnan edellyttämät rakennukset sovitetaan myös matkailijoille, jotka eivät yövy alueella. Lähtökohtia suunnittelulle ovat hiljaisuus, ympäristöön soveltuva rakentaminen, maisema-arvot ja luonnonläheisyys.

Suunnittelualueelta avautuu näköala Pallakselle. Hankkeessa selvitetään mahdollisuus rakentaa täysin erillinen kokonaisuus vaaran rinteeseen.

Suunnitelmissa ei ole tarkoitus rakentaa mahdollisimman laajasti, mutta tulevaisuus otetaan huomioon ja rakentaminen tapahtuu vaiheittain sesonkien ehdoilla.

Rakentamisessa kulmakivenä on ekologisuus, vastuullisuus, perinteet ja luontoarvot. Tavoitteena on säilyttää tunnelma pienenä ja uniikkina kohteena, mutta varautua kapasiteetiltaan isompaan kokonaisuuteen, alustava suunnitelma on 300 vuodepaikkaa. Alueen suuri koko (170,5 ha) mahdollistaa kehitysmallin toimintaedellytykset ja väljyys voidaan säilyttää.

Rakentamisen määrä ja sijoittuminen tarkentuvat hankkeen edetessä.

Harrniva Oy on valinnut kaavan laatijaksi Arkkitehtitoimisto Jarmo Lokio Oy:n ja sitoutuu maksamaan kaavan laadinnasta aiheutuvat kustannukset. Hakemuksen ohessa on toimitettu 24.10.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS).

Maanomistaja voi huolehtia MRL 74 §:n mukaisesti kaavaehdotuksen laatimisesta omistamalleen ranta-alueelle.  Sitä ennen maanomistajan on oltava yhteydessä kuntaan ja toimitettava kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

24.10.2023 päivitetty OAS toimitetaan esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee Toras-Siepin ranta-asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja kuuluttaa vireilletulon. OAS asetetaan nähtäville kunnan verkkosivuille. Maanomistajalta peritään kaavoitustaksan mukaiset kustannukset.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

elinvoimapalvelut, Lapin ELY-keskus, kaavan laatija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)