Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 347 LISÄPYKÄLÄ: Yhtiöittämisen eteneminen, kuljetuspalvelut (lisäpykälä)

MUODno-2022-489

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Yhtiöittäminen ruoka- ja siivouspalvelujen osalta toimeenpano on edennyt. Toimeenpanon ja lisävalmistelun yhteydessä osoittautui, että perustetun yhtiön palvelukseen on syytä siirtää myös työpajan kuljetuspalvelut. Käytännössä työpaja hoitaa tällä hetkellä palveluasumisyksiköille ja hyvinvointikeskukseen kuljetuksia. Lisäksi työpajan kuljetuspalvelu hoitaa kunnan ravitsemis- ja siisteyspalveluille kuljetuksia eri sidosryhmien yksiköihin ja kunnan sisäisiä kuljetuksia.  

Käytännössä työpajan kuljetuspalveluiden siirtäminen yhtiöön tarkoittaa sitä, että 1.1.2024 alkaen liikkeenluovutuksella yhtiön palvelukseen siirtyy työntekijä (1 htv). Kalustosta tai omaisuudesta yhtiöön siirtyisi leasing -autosopimus. Työntekijälle ja työllisyysvastaavalle on annettu 24.11.2023 sähköisesti ennakkotieto mahdollisesta liikkeenluovutuksesta yhtiön palvelukseen. Kunnanjohtaja on tiedottanut asiasta myös hyvinvointialuetta sekä ammattiopisto Lappiaa.  

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella edellyttää, että liikkeen luovutuksen ollessa kyseessä, liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee seuraavat asiakokonaisuudet: luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta, luovutuksen syyt, luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. Lisäksi Luovuttajan on annettava hallussaan olevat 1 momentissa tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.  

Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, lomauttaminen tai osa-aikaistaminen kohdistuu alle kymmeneen työntekijään taikka enintään 90 päivää kestävä lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty 14 päivän ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Jos työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita.

On syytä korostaa, että tässä tapauksessa yt- lain soveltamisessa kyseessä on nimenomaan liikkeenluovutus, ei irtisanominen, lomauttaminen tai osa-aikaistaminen. Ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstön yt- neuvottelut on jo päätetty, ja nyt on vielä erikseen käytävä neuvottelu liikkeenluovutuksesta työpajan kuljetuspalvelun työntekijän kanssa (1 htv), joka siirtyisi samoin ehdoin ns. vanhana työntekijänä 1.1.2024 alkaen yhtiöön kuin ravitsemis- ja siisteyspalveluiden henkilöstö. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että perustettuun yhtiöön siirtyy 1.1.2024 alkaen myös työpajan kuljetuspalvelu. Tämä lisäys huomioidaan valmistelussa. 

Kunnanhallitus päättää, että se käynnistää yt- neuvottelun työpajan kuljetuspalvelun työntekijän siirrosta 1.1.2024 alkaen yhtiön palvelukseen. Työntekijä siirtyy 1.1.2024 alkaen yhtiöön liikkeenluovutuksen periaatteella ns. vanhana työntekijänä. Neuvottelut käydään aj. 28.11.-11.12.2023.

Kunnanhallitus oikeuttaa kunnanjohtajan tekemään asiaan liittyvät käytännön järjestelyt.  

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

elinvoimapalvelut, yt-toimielin, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)