Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 337 Vahingonkorvausvaade

MUODno-2021-606

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

********* on toimittanut kuntaan oikaisuvaatimuksen (12.11.2021) koskien kunnanhallituksen päätöstä 18.10.2021 § 314. Oikaisuvaatimuksen yhteydessä esitetään kunnalle vahingonkorvausvaade liittyen ********* kiinteistön vesi- ja viemärityöhön vuonna 2021. ********* mukaan prosessiin liittyi kunnan puolesta viivyttelyä ja virheitä, joiden perusteella korvausvelvollisuus olisi syntynyt. Hän esittää asian loppuun saattamiseksi, että sopimusratkaisuna kunta korvaisi rakentajalle vesi- ja viemäriliittymismaksun. Kunta on päätöksensä 18.10.2021 § 314 yhteydessä todennut, että kunnan toiminnassa ei ole tapahtunut sellaista virhettä, joka aiheuttaisi korvausvelvollisuuden.

Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitoksen tulee määrätä jokaista verkostoonsa liitettävää kiinteistöä varten liittämiskohdat, joiden tulee sijaita kiinteistön välittömässä läheisyydessä. Liittämiskohtien sijainnin takia kiinteistön liittämisestä laitoksen verkostoon ei saa aiheutua kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomia kustannuksia. Kunnan oman selvityksen myötä on havaittu, että jatkossa on syytä kehittää myös vesi- ja viemäriliitosprosessien ohjeistusta rakentajille, jossa terävöitetään paitsi prosessin yleistä kulkua osana rakennusprojektia, myös tähän liittyviä rakentajan vastuita; tavoitteena em. selkeytykselle on väärinkäsityksien ehkäiseminen ja prosessien sujuvuus. Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitteistojen suunnittelussa, rakentamisessa, kunnossapidossa ja käytössä on huomioitava seuraavaa: vesihuoltolaitoksen verkostoon liitettävän kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön vesihuoltolaitteistosta liittämiskohtaan saakka. Laitteisto tulee suunnitella, sijoittaa ja rakentaa niin, että se on yhteensopiva vesihuoltolaitoksen laitteiston kanssa. Kiinteistön vesihuoltolaitteisto tulee pitää sellaisessa kunnossa ja sitä tulee käyttää siten, että siitä ei aiheudu vaaraa tai haittaa vesihuoltolaitoksen laitteiston käytölle eikä terveydelle tai ympäristölle.

********* oikaisuvaatimuksessa (21.11.2021) esitetään, että elinvoimalautakunnalle on toimitettu virheellistä tietoa pumppaamosta, kesäkuussa 2021 on kunnasta ohjeistettu epäselvästi liitospisteiden sijainnista sekä pumppaamon asennuskustannus ja viettoviemärin kustannusarvio olisi arvioitu kunnassa väärin. Näistä asioista on syntynyt ********* mukaan kunnan korvausvelvollisuus.

Hyvän hallinnon perusteisiin kuuluvat palveluperiaate (palvelun asianmukaisuus), neuvontavelvollisuus ja mm. hyvän kielen vaatimus. Käytännössä selkeän ja ymmärrettävän kielenkäytön sekä ohjeistuksen vaatimus on periaatteellinen ja ohjaava luonteeltaan. Kunnan selvityksessä on käynyt ilmi, että kesäkuussa 2021 kunnan ja liittyjän välisessä vuorovaikutuksessa on syntynyt väärinkäsityksiä. Kunnan ohjeistus on koettu sekä liittyjän että maaurakoitsijan osalta epäselväksi; sekä liittyjälle että maaurakoitsijalle on syntynyt vuorovaikutuksessa kunnan kanssa mielikuva siitä, että viemärin liittopiste oli muuttunut ja naapurien kirjallinen suostumus linjaukselle olemassa.

Kunnan on käsiteltävä erikseen ********* korvausvelvollisuusvaatimus; tämän arvioitavaksi kunta pyytää asianosaiselta yksilöllisen erittelyn siitä, mihin korvausvelvollisuus perustuu. Kunta pyytää liittyjältä arvion ja erittelyn niistä tosiasiallisista taloudellisista vahingoista tai kuluista, joita liittyjä kokee tilanteesta hänelle syntyneen. Kunnan tulee tämän jälkeen arvioida tilannetta ja sitä, millainen on kunnan palvelun ja ohjeistuksen rooli osana em. yksilöityjä kustannuksia.  

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus pyytää ********* toimittamaan kuntaan kustannuserittelyn siitä, mihin korvausvelvollisuusvaade perustuu.

Kunnanhallitus jatkaa asian käsittelyä saatuaan em. kustannuserittelyn. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

 

Tämän asian käsittelyn jälkeen puheenjohtaja ilmoitti, että kokouksessa pidetään tauko. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi kokouksessa olevan samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Elinvoimajohtaja ja vesihuoltolaitoksen päällikkö ovat käyneet läpi ********* toimittaman kustannuserittelyn ja tehneet siitä laskelman. Sen mukaan mukaan 72 metrin vesi- ja viemärilinjan materiaaleista ja kaivuusta on aiheutunut*********2 962,16 euron kustannus. Erittely on kokouksen oheismateriaalina.

Mikäli ********* olisi voinut rakentaa vesi- ja viemärilinjan ohjeistuksen mukaan naapurikiinteistön läpi, olisi rakennettava pituus ollut n. 29 metriä. Nyt rakennetun linjan pituus on n. 72 metriä. Vesi- ja viemärisuunniltema on kokouksen oheismateriaalina. ********* on hakenut korvaukseksi vesi- ja viemäriliittymismaksun palautusta (4 059,09 €). Todellisuudessa naapurin kielteisen kannan vuoksi on aiheutunut n. 43 metrin linjan lisärakentaminen, jonka perusteella korvattava osuus olisi n. 60 % aiheutuneista kustannuksista. Epäselvyyden vuoksi rakentaja on joutunut tilaamaan kaivinkoneen työmaalle erikseen (148,80 €) ja linjalle on jouduttu asentamaan ylimääräinen tarkistuskaivo (298,85 €). Edellä mainitut huomoiden kunnan täysin korvattavat kustannukset olisivat 447,65 euroa ja jaettavat kustannukset 2 514,51 euroa, mistä kunnan osuus 60 % olisi 1 508,70 euroa.

********* annettujen epäselvien ohjeiden vuoksi elinvoimajohtaja ja vesihuoltolaitoksen päällikkö esittävät ********* korvattavaksi 1956,35 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että ********* korvataan epäselvästä ja ristiriitaisesta ohjeistuksesta johtuen vesi- ja viemäriliittymän rakentamiskustannuksia 1 956,35 euroa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

asianosainen, elinvoimalautakunta, taloushallinto

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.