Kunnanhallitus, kokous 27.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 277 Karsikkoniemen ranta-asemakaavan ehdotus

MUODno-2020-60

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, vs.kunnanjohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus 30.3.2020, 70 §

Maanomistaja on toimittanut hakemuksen ranta-asemakaavan laatimisen aloittamiseksi Karsikkoniemeen tilan 498–401–116–4 alueella. Maanomistaja huolehtii MRL 74 §:n mukaisesti kaavaehdotuksen laatimisesta ja kaavan laatijaksi on valittu Seitap Oy, joka on toimittanut 20.3.2020 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS).

Kaavoitettava alue on n. 13,5 ha ja siihen on tavoitteena osoittaa 2–3 loma-asunnon rakennuspaikkaa perheen omiin tarpeisiin ja 3–5 asuinpientalojen rakennuspaikkaa tien varteen vastaamaan kunnassa ilmeiseen asuinrakentamispaikkojen tarpeeseen. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa osallisiksi on luettu viranomaisista mm. kunta, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, maakuntamuseo ja pelastuslaitos. Lisäksi osallisia ovat alueen maanomistajat ja rajanaapurit.

Kaavoitettavalla alueella ei ole tiedossa olevia kiinteitä muinaisjäännöksiä eikä rakennusperinnön kannalta arvokkaita rakennuksia. Alue on tavanomaista rantapuustoista metsämaata.

Maankäyttö- ja rakennuslain 74 §:n mukaan maanomistaja voi huolehtia ranta-asemakaavaa koskevan ehdotuksen laatimisesta omistamalleen ranta-alueelle. Ennen laatimiseen ryhtymistä on oltava yhteydessä kuntaan ja toimitettava osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS).

Maanomistajan toimesta laadittavan asemakaavan alueen tulee muodostaa tarkoituksenmukainen kokonaisuus. Maanomistajan toimesta laadittu asemakaavaehdotus on kunnassa käsiteltävä ilman tarpeetonta viivytystä.

Hallintosäännön 13 §:n mukaan kunnanhallitus ratkaisee ranta-asemakaavan laatimisen ottamisesta kunnan tehtäväksi.

Esityslistan oheismateriaalina toimitetaan 20.3.2020 päivätty OAS.

Ehdotus kunnanjohtaja

Kunnanhallitus merkitsee Karsikkoniemen ranta-asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja kuuluttaa vireilletulon. OAS asetetaan nähtäville kunnan verkkosivuille. Maanomistajalta peritään kaavoitustaksan mukaiset kustannukset.

 

 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

__

Kunnanhallitus 28.9.2020

Kaavan laatija on toimittanut luonnoksen kaavakartasta ja –selostuksesta 18.9.2020.

Kaavoitettavalla alueella ei ole rakennuksia, mutta alueen pohjoispuolella on loma-asuntoja. Alueen eteläpuolella n. 100 m:n päässä on kaavoitettavan tilan rakennukset.

Maakuntakaavassa alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle M 4529, yleiskaavaa tai ranta-asemakaavaa ei ole.

Selostuksen mukaan kaava-alueelle muodostuu yksityistien rantapuolelle kaksi tavanomaista omarantaista loma-asunnon (RA) rakennuspaikkaa ja kaksi pientalon (AP) rakennuspaikkaa. Rannan puolella rakentamiselta vapaaksi jäävä alue osoitetaan kaava-alueen yhteiskäyttöiseksi virkistysalueeksi (VR). Yksityistien toiselle puolelle muodostuu kolme asuinpientalon rakennuspaikkaa pinta-alaltaan 1 ha. Rakentamiselta vapaaksi jäävä alue osoitetaan kaavassa tilan maa- ja metsätalousalueeksi.

Loma-asuntojen rakennuspaikkojen rakennusoikeus on 120 k-m2/rakennuspaikka ja asuinpientalojen 200 k-m2/rakennuspaikka. VR-alueelle kaava-alueen ulkopuolelle osoitetaan tien takana olevan tilan asuinrakennuksen tarpeisiin rantasaunan rakennusala 40 k-m2.

Kaavaselostuksessa todetaan, että alustavan luontoselvityksen mukaan kaava-alueella on huomioon otettava Lapin leinikkiesiintymä, mutta muinaisjäännöksiä ei ole eikä Natura-arviointia ole tarpeen suorittaa. Kaavan tavoitteina esitetään mm., että rakennuspaikkojen myötä tarjotaan mahdollisuus viihtyisään asuntotuotantoon kuntataajaman läheisyydessä ja rakentaminen sijoitetaan tulvavaara-aluiden ulkopuolelle tai tulvariskien hallinta varmistetaan muutoin rajaamalla rakennusoikeudet niin, että rakentaminen sijoittuu riittävän korkealle.

Kaava-alue sijoittuu olemassa olevan yksityistien yhteyteen, kaava on mitoitettu alueella oleva rantaviiva huomioiden niin, että naapuritilojen mahdollisuutta rantarakentamiseen ei heikennetä tai Muonionjoki tai sen virkistyskäyttö vaarannu. Kaavamääräyksellä osoitetaan jätevesien käsittely niin, että kaavasta ei aiheudu pohja- tai pintaviesien pilaantumisen vaaraa.

MRA 30 §:ssä säädetään, miten MRL 62 §:ssä tarkoitettu vuorovaikutus kaavaa valmisteltaessa järjestetään: Tilaisuuden varaaminen mielipiteen esittämiseen voidaan tehdä asettamalla valmistelu­aineisto nähtäville ja varaamalla tilaisuus esittää mielipide määräajassa kirjallisesti tai suullisesti taikka erityisessä kaavaa koskevassa tilaisuudessa tai muulla sopivaksi katsottavalla tavalla. Tilaisuuden varaamisesta ilmoi­tetaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa todetulla, osallisten tiedonsaannin kannalta toimivalla tavalla. Ilmoitus on aina julkaistava vähintään yhdessä paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä. Lausuntojen pyytämisestä säädetään asetuksen 28 §:ssä.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee Karsikkoniemen ranta-asemakaavan valmisteluasiakirjat tiedoksi ja asettaa ne nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Lausuntopyyntö toimitetaan selostukseen merkityille tahoille.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, vs.kunnanjohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Karsikkoniemen ranta-asemakaavan valmisteluaineisto pidettiin nähtävänä 29.10.2020–27.11.2020 ja kaavaluonnoksesta toimitettiin mielipiteitä sekä neljä lausuntoa.

Kaavoitettavan alueen naapurina *********on toimittanut 24.11.2020 Niemelän perikunnan mielipiteen, jossa tuodaan esille, että kaavaluonnoksessa osoitettu rakennuspaikka sijoittuu tien päälle, joka johtaa perikunnan omistamalle jänkkäpellolle ja metsäpalstalle ja se estää kulkemisen em. alueille. Niemelän perikunnan mukaan oikeus tien käyttämiseen on kirjattu Maanmittauslaitoksen pöytäkirjaan 14/12 1938. Lisäksi ********* on 24.8.2021 toimittanut lisäselvityksen muistutuksiin.

Suunnittelualueen naapurina ********* on toimittanut mielipiteen 9.11.2020 ja 17.11.2020, joissa hän toteaa, että alueella on tulvariskejä ja maaperä on kosteaa, eikä sen vuoksi ole ehkä sopiva asuinrakentamiseen. Lisäksi ********* viittaa Niemelän perikunnan esille tuoman tien käyttämisen jänkkäpelolle ja metsäpalstalle.

Suunnittelualueen naapurina ********* yhtyy mielipiteen 27.11.2020 Hellin Niemelän perikunnan mielipiteeseen Niemelän perikunnan jänkkätiestä ja tuo esille, että suunnittelualueella kasvaa suojeltu Lapin leinikki.

Kuntalaisena ********* on 26.11.2020 toimittanut mielipiteen, jossa hän pyytää huomioimaan mm. Karsikkoniemen yksityistien –tien nimeämisen ja yksityistien käyttämisen sekä kalastusoikeuksien käyttämisen ja kulkuoikeuksien turvaamisen.

Lapin ELY-keskus toteaa lausunnossaan 25.11.2020, että kaavaselostusluonnoksessa on puutteellisesti tunnistettu valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita ja sen näkemyksen mukaan suunnittelualueeseen liittyvät valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet myös elinvoimaisen luontoympäristön osalta (sijainti Natura-vesistön rannalla). Kaavaehdotusta laadittaessa tulee tunnistaa ja ottaa huomioon ne valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, jotka koskevat kyseessä olevaa kaavaa ja esittää, miten kaavalla edistetään tavoitteiden toteutumista (MRL 24 §).

Edelleen Lapin ELY-keskus toteaa, että kaavaselostusluonnoksessa ei ole avattu, miten maakuntakaavan ohjausvaikutus on otettu huomioon. Luontoympäristön osalta ELY-keskus ohjeistaa, että kaavaselostusta tulisi täydentää vaikutusten arviointien johtopäätösten perustelujen osalta. Suunnittelualue rajoittuu Natura 2000 –ohjelmaan kuuluvaan alueeseen, mutta ELY-keskus yhtyy näkemykseen, että Natura-arviointia ei ole tarpeen suorittaa tässä hankkeessa. Kaavamerkintöjen osalta pyydetään myös täydentämään kaavakarttaluonnosta.

Lapin liitto toteaa lausunnossaan 9.11.2020, että maakuntakaavassa on suunnittelumääräyksiä vapaan rantaviivan pituudesta sekä rannan suuntaisesta kulkuyhteydestä, tulvariskialueista ja porohoidon sekä muiden luontaiselinkeinojen edellytysten turvaamisesta. Selostuksen merkinnät ja määräykset –kohdassa olisi hyvä esittää maakuntakaavan ja ranta-asemakaavan suhde.

Lapin liiton virasto toteaa ranta-asemakaavan valmisteluaineiston sopeutuvan Tunturi-Lapin maakuntakaavan kokonaisuuteen.

Tornionlaakson museo toteaa lausunnossaan 25.11.2020, että suunnittelualueelle on tehty arkeologinen perusinventointi vuonna 1995, eivätkä sitä tuoreemmat kunnan alueella toteutetut inventoinnit ole ulottuneet hankkeen kattavalle alueelle, joten tieto alueesta on vanhentunutta. Tornionlaakson museo edellyttää arkeologisen inventoinnin toteuttamista ja sen tulosten perusteella Tornionlaakson museo voi arvioida hankkeesta aiheutuvia vaikutuksia arkeologiseen kulttuuriperintöön.

Lapin pelastuslaitos toteaa lausunnossaan 10.11.2020, että suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota mahdolliseen alueen tulvavaaraan/-riskiin. Muutoin pelastuslaitoksella ei ole huomautettavaa.

Kaavanlaatija toteaa vastineessaan 24.8.2021 mm., että kaavaselostusta ja -karttaa täydennetään Lapin ELY-keskuksen ja Lapin liiton esitysten mukaisesti. Tornionlaakson museon edellyttämä arkeologinen inventointi on suoritettu kesällä 2021 ja sen tulokset on lisätty kaavaselostukseen. Lapin pelastuslaitoksen lausunnon osalta kaavanlaatija toteaa, että rakentaminen on osoitettu merkittävästi alueella havaitun korkeimman tulvalukeman yläpuolelle.

Kaavanlaatija toteaa vastineessaan naapuritilan omistajien mielipiteisiin mm., että naapuritilan osakkaiden esittämää kulkuoikeutta kaavoitettavan tilan läpi ei ole Maanmittauslaitoksen maarekisteristerissä eikä myöskään voimassa olevia sopimuksia nykyisten maanomistajien kesken.

Kuntalaisen mielipiteeseen kaavanlaatija vastaa mm., että ranta-asemakaavalla ei ole vaikutusta yksityistielain mukaisiin tienkäyttöoikeuksiin.

Kaavaehdotus on asetettava julkisesti nähtäville MRL 65 §:n mukaan. Nähtäville asettamisesta on tiedotettava kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Kaavaehdotus on pidettävä julkisesti nähtävänä vähintään 30 päivän ajan (MRA 27 §).

Kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus esittää mielipiteensä kaavaehdotuksesta (muistutus) ja se on toimitettava kuntaan ennen nähtävänäoloajan päättymistä. Lausuntojen pyytämisestä säädetään MRL 28 §:ssä.

Maanmittauslaitokselta on 9.9.2021 saapunut tieto, jonka mukaan suunnittelualueelle on tullut vireille yksityistietoimitus 1.7.2021. Maanmittauslaitokselta todetaan, että yksityistietoimitusta ei saa tehdä niin, että se saattaa vaikeuttaa asemakaavan toteutumista, joten toimituksen aloittaminen odottaa kunnanhallituksen päätöstä.

Kaavakarttaehdotus ja –selostus (6.8.2021) sekä kaavanlaatijan vastine (6.8.2021) toimitetaan esityslistan ohessa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee luonnosvaiheen lausunnot, mielipiteet ja kaavan laatijan vastineen tiedoksi ja asettaa ranta-asemakaavaehdotuksen vähintään 30 päivän ajaksi nähtäville. Lausuntopyyntö ehdotuksesta toimitetaan Lapin ELY-keskukselle, Lapin liitolle, Tornionlaakson museolle ja Lapin pelastuslaitokselle.

Päätös

Hallitus valitsi Jari Makkosen pöytäkirjantarkastajaksi tämän asian osalta.

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

  • Matti Myllykangas (hallintolaki 28.1 §, kohta 7)

Kokouskäsittely

Matti Myllykangas ilmoitti olevansa esteellinen (hallintolaki 28.1 § kohta 7) ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Varajäsen Jari Makkonen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn ajaksi. 

Tiedoksi

kaavanlaatija, Maanmittauslaitos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)