Kunnanhallitus, kokous 27.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 284 Varhaiskasvatuksen opettajien siirto KVTES:sta OVTES:een 1.9.2021 alkaen

MUODno-2021-453

Valmistelija

  • Matti Pinola, vs.hallintojohtaja, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

KT:n yleiskirje 7/2021 ohjeistaa 27.5.2020 sovitun mukaisesti (Virka- ja työehtosopimus kunnallisen pääsopimuksen jatkamisesta ja eräitä muita määräyksiä 3 §) varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodin johtajien siirtoa Kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) Kunnalliseen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimukseen (OVTES). Yleiskirjeen liitteissä 1–4 on lueteltu KVTES 2020-2021 ja OVTES 2020-2021 1.9.2021 muuttuneet sopimusmääräykset sekä selostettu tarkemmin niiden tarkoitusta ja sisältöä. Yleiskirje on laadittu yhdessä KVTES:n ja OVTES:n sopijaosapuolten kanssa ja kunkin virka- ja työehtosopimuksen sopijaosapuolet ovat yksimielisiä sen sisällöstä sopimusalansa osalta.

Siirto koskee Varhaiskasvatuslain 540/2018 1 § kohdan 1 mukaisia kelpoisuusvaatimukset täyttäviä päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajan, erityisopettajan tai päiväkodin johtajan tehtävissä toimivia. Siirto koskee myös kelpoisuusvaatimukset täyttäviä sairaaloiden ja 1.6.2021 voimassa olevan Varhaiskasvatuslain mukaisen kerhotoiminnan varhaiskasvatuksen opettajan tehtävässä toimivia. Lisäksi siirto koskee perhepäivähoidossa työskentelevää kelpoisuusvaatimukset täyttävää varhaiskasvatuksen opettajaa (ns. resurssiopettajaa), silloin kun hän työskentelee sellaisen päiväkodin johtajan alaisuudessa, jonka pääosa tehtävistä on päiväkodin johtamista.

Kelpoisuusvaatimukset täyttävällä tarkoitetaan tässä Varhaiskasvatuslain 26 §, 30 § tai 31 §:n mukaisen kelpoisuuden omaavaa henkilöä tai varhaiskasvatuslain 75 §:n siirtymäsäännösten mukaista kelpoisuutta toimia varhaiskasvatuslain 26 §:n, 30 §:n ja 31 §:n mukaisissa tehtävissä. Lisäksi kelpoisuusvaatimukset täyttävällä tarkoitetaan Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 986/1998 7 §:n mukaisen kelpoisuuden omaavaa, kun hän työskentelee varhaiskasvatuksessa esiopettajan tehtävässä.

Siirron myötä KVTES:n liitteen 5 soveltamisala muuttuu. Hinnoittelutunnuksia on poistettu ja muodostettu uusia hinnoittelutunnuksia. Liitteen 5 piirissä oleva päiväkodin johtaja on siirretty palkkahinnoittelun ulkopuolelle.

Sopimusalasiirto on ns. tekninen siirto eikä se vaikuta palvelussuhteen ehtoihin. Tarkoituksena on vaihtaa sopimusala 1.9.2021 ilman, että yksittäisen henkilön palvelussuhteen ehdot muuttuvat. Yleiskirjeen liitteenä 1 ja 2 olevilla 1.9.2021 voimaan tulevilla OVTES:n ja KVTES:n määräyksillä on toteutettu tämä tavoite. Sellaiset palvelussuhteen ehdot, jotka eivät perustu KVTES:n tai OVTES:n valtakunnalliseen määräykseen, eivät muutu sopimusalasiirron takia. Näitä voivat olla esimerkiksi valtakunnallisesta virka- ja työehtosopimuksesta poikkeavat paikalliseen sopimukseen, työsopimukseen/viranhoitomääräykseen tai työnantajan päätökseen perustuvat palvelussuhteen ehdot. Toisaalta pelkästään sopimusalasiirto OVTES:een ei tuo uusia palvelusuhteen ehtoja sovellettavaksi, jos nämä palvelussuhteen ehdot eivät tulleet sovellettavaksi KVTES:n soveltamisalalla.

Siirto ei vaikuta peruskoulussa toimivien esiopettajien palvelussuhteen ehtoihin, jotka määräytyvät edelleen OVTES osio B liitteen 1 mukaisesti. OVTES:n osio B liitteeseen 1 ei myöskään siirry (tai siirry sieltä pois) henkilöstöä tässä yleiskirjeessä ohjeistetun sopimusalasiirron takia.

OVTES sisältää palvelussuhteen ehdot (palkkaus- ja työaikamääräykset) 1.9.2021 lukien sekä peruskoulussa työskenteleville esiopettajille (OVTES osio B liite 1) että varhaiskasvatuksessa työskenteleville esiopettajille (OVTES osio G).

KVTES:n liitteen 5 Eräät työaikamääräykset (4 § 1 momentti) on poistunut 1.9.2021 lukien.

Työnantajan henkilöstöhallinnon näkökulmasta siirto edellyttää OVTES:seen siirtyvien opettajien määrittelyä. Henkilöstöhallinnon järjestelmiin on syytä tehdä KVTES:a ja OVTES:a koskevat muutokset (mm. sopimusala ja hinnoittelutunnukset).

Hallintopalveluissa on yhteistyössä varhaiskasvatusjohtajan kanssa todettu henkilöt, jotka ovat siirtyneet OVTES-sopimuksen piiriin 1.9.2021 alkaen sekä henkilöt, joiden hinnoittelutunnus on muuttunut KVTES:n osalta siihen tehtyjen hinnoittelutunnusten muutosten ja poistumisten myötä. Lisäksi on korjattu yksittäisiä virheellisiä hinnoittelutunnuksia KVTES:iin jäävän henkiöstön osalta. Siirrot ja korjaukset ovat teknisiä, eikä niillä ole vaikutusta henkilöiden tehtäväkohtaisiin palkkoin tai muihin etuihin. Listaus siirtyvistä henkilöistä esitetään kokouksessa. 

Yhteistoimintaelin on 30.8.2021 § 55 käsitellyt asiaa ja merkinnyt tiedoksi 1.9.2021 voimaan tuleen varhaiskasvatuksen opettajien,​ erityisopettajien ja päiväkodin johtajien siirron KVTES:sta OVTES:een sekä kunnassa tämän perusteella siirtyvän henkilöstön ja päivitetyt hinnoittelutunnukset niin KVTES:ssa kuin OVTES:ssa. Lisäksi yhteistoimintaelin esitti hallitukselle,​ että se merkitsee asian tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi 1.9.2021 voimaan tuleen varhaiskasvatuksen opettajien,​ erityisopettajien ja päiväkodin johtajien siirron KVTES:sta OVTES:een sekä kunnassa tämän perusteella siirtyneen henkilöstön ja päivitetyt hinnoittelutunnukset niin KVTES:ssa kuin OVTES:ssa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

yt-toimielin, sivistyksen palveluelue, ko. henkilöstö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)