Kunnanhallitus, kokous 27.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 286 Poissaolojen ilmoituskäytäntö

MUODno-2021-447

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnan henkilöstöperusteissa on todettu,​ että korkeintaan kolme päivää kestävä sairausloma voidaan myöntää toimivaltaisen viranomaisen päätöksellä ilman lääkärintodistusta,​ jollei myöntäjä katso lääkärintodistuksen esittämistä näissäkin tapauksissa erityisestä syystä tarpeelliseksi. Vuoden 2020 aikana,​ koronapandemiasta johtuen,​ otettiin tilapäisesti käyttöön linjaus,​ että ilman lääkärintodistusta on voinut olla poissa esimiehen luvalla korkeintaan viisi päivää. Käytännössä siis esimies on voinut antaa luvan sairauspoissaoloon puhelinkontaktin perusteella 1-​5 päivän ajaksi,​ työterveys tai terveyskeskus tästä eteenpäin. 

On tullut ajankohtaiseksi sopia,​ millainen omailmoituskäytäntölinjaus sairauspoissaoloissa otetaan kunnassa käyttöön tästä eteenpäin.  

Henkilöstöraportti 2020 osoittaa,​ että etenkin pitkät sairauspoissaolot ovat pidentyneet kunnassa. Sen sijaan lyhyet sairauspoissaolot (alle 4 päivää tai 4-​29 päivää) ovat vähentyneet vuoden 2020 aikana suhteessa vuoteen 2019. Koronapandemian vuoksi käyttöönotettu omailmoituskäytäntö (1-​5 pv) ei siis ole automaattisesti lisännyt lyhyiden poissaolojen määrää. Toki on huomioitava,​ että samaan aikaan vuosina 2020-​2021 on tehostettu yleistä käsihygieniaa ja noudatettu mm. turvavälikäytäntöjä;​ näillä on luonnollisesti vaikutusta myös siihen,​ että kenties kausiluontoiset influenssaaallot yms. eivät ole näkyneet työyhteisöissä samoin kuin kenties aikaisempina vuosina. 

Omailmoituskäytäntöön on tiedusteltu myös työterveyshuollon näkemystä;​ työterveyshuollon näkymys puoltaa sitä,​ että omailmoituskäytäntö sairauslomien osalta olisi jatkossakin 1-​5 päivää. Esimiehellä olisi luonnollisesti mahdollisuus harkita sairausloman pituutta em. aikaraamissa. Jos esimies ei omailmoituspoissaoloa myöntäisi,​ niin työntekijän tulisi kääntyä työterveyshuollon tai terveyskeskuksen puoleen. Työterveyshuolto näkee tärkeänä yhteisten,​ selkeiden pelisääntöjen luomisen ja henkilöstön kattavan informoinnin em. omailmoituksien suhteen. Työterveyshuolto näkee,​ että tutkitusti laajemmalla omailmoituskäytännöllä on sairauspoissaoloihin vähentävä vaikutus. 

Yhteistoimintaelin on käsitellyt asiaa 30.8.2021 § 57 ja esittänyt kunnanhallitukselle,​ että seuraavaa omailmoituskäytöntöä noudatetaan toistaiseksi kunnan henkilöstöperusteissa:

  • korkeintaan viisi päivää kestävä sairausloma voidaan myöntää toimivaltaisen viranomaisen päätöksellä ilman lääkärintodistusta,​ jollei myöntäjä katso lääkärintodistuksen esittämistä näissäkin tapauksissa erityisestä syystä tarpeelliseksi.

Samalla kunta sitoutuu seuramaan henkilöstöraporttien dataa siitä,​ miten em. käytäntö vaikuttaa sairauspoissaolojen määrään sekä kehitykseen. Omailmoituskäytäntöä tarkistetaan tarvittaessa,​ mikäli havaitaan negatiivista muutosta em. poissaolotilastoissa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että seuraavaa omailmoituskäytöntöä noudatetaan toistaiseksi kunnan henkilöstöperusteissa:

  • korkeintaan viisi päivää kestävä sairausloma voidaan myöntää toimivaltaisen viranomaisen päätöksellä ilman lääkärintodistusta,​ jollei myöntäjä katso lääkärintodistuksen esittämistä näissäkin tapauksissa erityisestä syystä tarpeelliseksi.

Samalla kunta sitoutuu seuramaan henkilöstöraporttien dataa siitä,​ miten em. käytäntö vaikuttaa sairauspoissaolojen määrään sekä kehitykseen. Omailmoituskäytäntöä tarkistetaan tarvittaessa,​ mikäli havaitaan negatiivista muutosta em. poissaolotilastoissa. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja edellyttää henkilöstöohjeen päivittämistä. 

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli mm. varhaisen tuen mallin käyttämisestä.

Tiedoksi

yt-toimielin, henkilöstö

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.