Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Poikkeaminen

MUODno-2021-169

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Valmistelijat / lisätiedot:
Hannu Hukki
hannu.hukki@sodankyla.fi
0400 193 790
Sodankylän kunnan apulaisrakennustarkastaja

Kiinteistön 498-401-95-3 Järvenpää (5,875 ha) tilan omistaja hakee lupaa poiketa maankäyttö ja rakennuslain 43 §:n 2 momentista; yleiskaava-alueella tai sen osalla ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista (rakentamisrajoitus). Poikkeamislupaa haetaan vapaa-ajan asuinrakennuksen (102 m²) käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asuinrakennukseksi.

Poikkeamislupahakemuksen rakennuspaikka sijaitsee Särkijärven vesistön kaakonpuoleisella rantavyöhykkeellä Olos-Särkijärvi-Toras-Sieppi osayleiskaavan mukaisella loma-asuntojen rakentamiseen tarkoitetulla alueella (RA-2). ETRS-TM35FIN N:7534051 E:374195

Rajanaapurit eivät vastusta rakentamista.

Tekninen osasto puoltaa haetun poikkeamisen myöntämistä. Hakemuksen tarkoittaman rakentamisen tueksi voidaan katsoa esitetyn erityisiä syitä.

Rakennuspaikka rajautuu lounaan- ja kaakonsuuntaan yleiskaavan mukaiselle maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle rantavyöhykkeellä (M-1), koillisen suunnassa on jo rakennettu loma-asunnon rakennuspaikka, joka sijaitsee yleiskaavan mukaisella RA-2 alueella. Muita yleiskaavan mukaisia rakennuspaikkoja Särkijärven koillispäässä ei ole lähistöllä. Koillisensuunnassa noin 90 metrin päässä rakennuspaikasta on Särkijärvi-Kropiovaara rantakaava-alue. Kyseessä olevaa yleiskaavan mukaista rakennuspaikkaa (RA-2) voidaan pitää riittävänä vakituiseen asumiseen ja tarvittavat tilat piha-alueelle voidaan järjestää (esim. autopaikat, jätehuollon tilat, jätevesijärjestelmä).

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia (MRL 171.2 §).

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että kiinteistöllä 498-401-95-3 sallitaan poikkeaminen MRL 43.2 §:stä, asemapiirustuksen mukaisen vapaa-ajan asuinrakennuksen (102m²) käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asuinrakennukseksi.

Rakennuslupa tulee hakea kahden vuoden kuluessa tämän päätöksen antopäivästä.

Päätöksestä hakijalta peritään 650 euroa ja naapurien kuulemisesta 45 euroa/naapuri rakennusvalvontataksan mukaisesti.

Päätös annetaan 5.5.2021 julkipanon jälkeen ja se on voimassa kaksi vuotta antopäivästä lukien.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

hakija, Lapin ELY-keskus, tekninen osasto