Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Luonnontuotealan kasvukoordinaattori -hanke

MUODno-2021-190

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, elinkeinokoordinaattori, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Kolarin, Pellon, Kittilän, Muonion ja Enontekiön kunnat ovat yhteistyössä hakemassa EU-osarahoitusta kevään 2021 aikana Länsi-Lapin luonnontuotealan edelleen kehittämiseksi. Hankkeen tarkoituksena on kehittää ja kasvattaa luonnontuotealan osaamista ja liiketoimintaa erityisesti Länsi-Lapin alueella. Hanke ja siinä työskentelevä alan kasvukoordinaattori toimii luonnontuotealaan liittyvän tiedon välittäjänä, edistää yritysten välisen yhteistyön syntymistä, edesauttaa tietotaidon leviämistä ja syntymistä sekä kehittää alueen kilpailuetuja kansallisesti ja kansainvälisesti.

Hankkeen tavoitteena on luoda kestävä ja kasvava luonnontuotealan toimijaverkosto, joka hyödyntää alueen monipuolisia raaka-aineita ja jonka toiminta kattaa metsästä kerättävien luonnontuotteiden keruun ja jalostuksen lisäksi poro- ja kalatalouden tuotekehityksen sekä lähiruokaketjujen kehittämisen. Toimialan kasvattamiseksi kehitetään myös siihen välillisesti liittyviä toimintoja, kuten logistiikkaketjuja, varastointia sekä markkinoinnin yhteistyömalleja. Työssä hyödynnetään alueella aiemmin toteutettujen luonnontuotealan hankkeiden tuloksia ja oppeja.

Suunniteltu hankeaika on 1.9.2021 - 31.3.2024. Hanketta ei kuitenkaan aloiteta ennen rahoittajan myönteistä rahoituspäätöstä.

Hankkeen alustava kokonaiskustannusarvio on 304 454 euroa, johon haetaan 80 % tukea Lapin ELY-keskuksen Maaseuturahastosta. Kuntakohtainen omarahoitusosuus on 12 178,16 euroa, joka jakautuu neljälle vuodelle. Kuntarahaosuudet jaetaan liitteen mukaisesti osallistuvien kuntien kesken. Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Kolarin kunta, Muonion kunta on hankkeen kumppani. 

Hanke tukee Muonion kuntastrategian tavoitteiden toteuttamista mm. elinkeinojen ympärivuotisesta ja kestävästä kehittämisestä. Hanke on yksi Muonion Master Plan -tiekartan ja toimenpideohjelman mukaisista kärkihankkeista luonnontuote-, luonnonvara- ja elintarvikealan kehittämiseksi tulevien vuosien aikana.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kunnan osallistumisen hankkeeseen alustavan hankesuunnitelman ja kustannusarvion mukaisesti. Hankkeen omarahoitusosuus katetaan talousarviosta yleishallinnon kunnanhallituksen alaisten kehittämishankkeiden kohdasta vuoden 2021 osalta ennakoimattomille hankkeille varatusta määrärahasta. Kunnanhallitus varaa määrärahan talousarvioon hankkeen omarahoitusosuuksien kattamiseksi vuosille 2022 - 2024 kustannusarvion mukaisesti. 

Kunnanhallitus nimeää yhteyshenkilöksi hankkeeseen elinkeinokoordinaattorin.

Kunnanhallitus nimeää hankkeen ohjausryhmään varsinaisen sekä varajäsenen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja nimesi ohjausryhmään jäseneksi Pirkko Rauhalan ja varajäseneksi Minna Back-Tolosen. 

Tiedoksi

Kolari, Enontekiö, Pello, Kittilä, elinkeinokoordinaattori, kirjanpito