Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 130 TS:n paikallisen järjestelyerän jakaminen 1.4.2021 lukien

MUODno-2021-54

Valmistelija

  • Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Kunnallisen teknisen henkilöstön virka-​ ja työehtosopimuksen 2020–2021 (TS-​20) allekirjoituspöytäkirjan § 3 on sovittu paikallisesta järjestelyerästä 1.4.2021 lukien. Paikallinen järjestelyerä on 0,​8 prosenttia kunnallisen teknisen henkilöstön virka-​ ja työehtosopimuksen palkkasummasta.

Paikallisen järjestelyerän kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon,​ että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti.

Paikallinen järjestelyerä kohdennetaan tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin tehtäväkohtaista palkkaa koskevan paikallisen arviointijärjestelmän perusteella ja henkilökohtaisiin lisiin henkilökohtaista lisää koskevan paikallisen arviointijärjestelmän perusteella. Paikallisesta järjestelyerästä käytetään vähintään 0,​3 prosenttiyksikköä henkilökohtaisiin lisiin.

Paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan sopimuksen piiriin kuuluvien palkkasummasta mahdollisimman tavanomaiselta kuukaudelta.

Paikallisen työnantajan edustajat ja TS-​sopijajärjestöjen edustajat neuvottelevat paikallisen järjestelyerän käyttämisestä. Neuvotteluissa on tarkoitus antaa henkilöstölle tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia.

Neuvotteluista laaditaan pöytäkirja,​ josta käy ilmi osapuolten näkemykset mahdollisine perusteluineen.

Jollei asiasta päästä yksimielisyyteen,​ työnantaja päättää paikallisen järjestelyerän käytöstä tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

Yhteistoimintaelin on käsitellyt TS:n järjestelyerää kokouksissaan 16.2., 15.3. ja 20.4. Neuvotteluissa on sovittu, että paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan tammikuun 2021 palkkasummasta, paikallisen järjestelyerän kustannusvaikutus toteutetaan 0,8 %:n mukaisesti ja paikallisesta järjestelyerästä käytetään vähintään 0,3 prosenttiyksikköä henkilökohtaisiin lisiin. Tammikuun 2021 palkkasumma TS:n osalta on ollut yhteensä 8 892,79 e. Näin ollen TS:n osalta käytettävissä olevan järjestelyerän suuruus on kokonaisuudessaan 71,14 e/kk, josta 0,3 %- yksikköä henkilökohtaisiin lisiin on 26,68 e/kk. Näin ollen vielä käytettäviksi jää 44,46 e/kk. Näin järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus täyttyy.

Koska kunnassa on käynnistymässä koko palkkausjärjestelmän tarkastelu ja vaativuuden arviointijärjestelmän uudistaminen sekä henkilökohtaisen lisän myöntämisperusteiden laatiminen, on päädytty esittämään järjestelyerän käyttämistä tasajakona kaikille TS:n alaisille työntekijöille. Tasajako ei ole optimaalisin järjestelyerän käyttömuoto, mutta kunnan tämänhetkisen tilanteen huomioiden se on oikeudenmukaisin ja tasapuolisin jakotapa.

Yhteistoimintaelin on 20.4.2021 § 27 esittänyt kunnanhallitukselle, että TS:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille TS:n alaisille tehtäville tehtäväkohtaiseen palkkaan ja henkilökohtaisiin lisiin siten, että

  • tehtäväkohtaiseen palkkaan jaettava summa on yhtä suuri jokaisessa tehtävässä ja kustannusvaikutukseksi muodostuu 44,46 e/kk ja
  • henkilökohtaisiin lisiin jaettava summa on yhtä suuri jokaisessa tehtävässä ja kustannusvaikutukseksi muodostuu 26, 68 e/kk.

 

Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 71, 14 e kuukaudessa, joka on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Lisätietoa KT:n 3.11.2020 päivätystä ohjeesta. (https://www.kt.fi/sopimukset/ohjeet/tekniset/paikallinen-​jarjestelyera-​01022021)

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus päättää, että TS:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille TS:n alaisille tehtäville tehtäväkohtaiseen palkkaan ja henkilökohtaisiin lisiin siten, että

  • tehtäväkohtaiseen palkkaan jaettava summa on yhtä suuri jokaisessa tehtävässä ja kustannusvaikutukseksi muodostuu 44,46 e/kk ja
  • henkilökohtaisiin lisiin jaettava summa on yhtä suuri jokaisessa tehtävässä ja kustannusvaikutukseksi muodostuu 26,68 e/kk.

 

Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 71,14 e kuukaudessa, joka on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Lisäksi hallitus tarkentaa, että määräaikaisten työntekijöiden/viranhaltijoiden ja sijaisten osalta laskennassa huomioidaan ne henkilöt, joilla on ollut huhtikuun aikana työsopimus voimassa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

osastot, palkanlaskenta, yhteistoimintaelin