Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Ohje lomarahavapaista sopimiseen

MUODno-2021-149

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

KVTES:n 4.luvun 19 §:n mukaan lomaraha voidaan antaa osaksi tai kokonaan vapaana työntekijän/viranhaltijan suostumuksella. Määräys on muuttunut aiempaan nähden siten, että aiemmin asiasta on tullut sopia paikallisesti henkilöstön edustajien kanssa. OVTES:n soveltamisalaan kuuluvaan opetushenkilöstöön ei sovelleta lomarahan vaihtamista vapaaksi koskevaa KVTES:n IV luvun 19 §:ää. Asiaan liittyvästä menettelystä tulee antaa ohjeistus. 

Lomarahan vaihtoa koskevan sopimuksen tulee olla kirjallinen tai sähköinen. Työnantajan on selvitettävä työntekijöille/viranhaltijoille tai heidän edustajilleen lomarahavapaasta sopimisesta työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet. Työnantajan tulee selvittää työntekijälle/viranhaltijalle, jonka kanssa sovitaan lomarahan vaihtamisesta vapaaksi, lomarahan vaihtamista koskevat ehdot.

Hallinto-osastolla on valmisteltu seuraava lomarahojen vaihtamista vapaaksi käsittelevä ohje:

  • Lomarahojen vaihtamisesta tulee sopia kirjallisesti tai sähköisesti toukokuun loppuun mennessä.

  • Työntekijän/viranhaltijan tulee käyttää säästövapaat ennen lomaraha-/lomapalkkavapaan käyttöä.

  • Lomaraha-/lomapalkkavapaata pidettäessä ei oteta sijaista.

  • Lomaraha-/lomapalkkavapaiden ajankohdat on suunniteltava siten, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa palvelutuotannolle.

  • Työntekijän/viranhaltijan ja esimiehen on huolehdittava, että kuluvan lomanmääräytymisvuoden aikana kertyneet vuosilomat tulevat pidettyä seuraavan kalenterivuoden vuoden huhtikuun loppuun mennessä lomaraha-/lomapalkkavapaan lisäksi.

  • Lomanmääräytymisvuonna 1.4.2020–31.3.2021 ansaittu lomarahavapaa annetaan ennen 2.5.2022.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Yhteistoimintaelin hyväksyy osaltaan esittelytekstissä todetun ohjeen lomarahavapaista sopimiseksi ja esittää ohjeen edelleen kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi.

Päätös

Yhteistoimintaelin kävi keskusteluja siitä, että lomarahavapaiden hakeminen tulee olla hyväksyttynä henkilöstöjärjestelmässä viimeistään 31.5.2021. Mikäli lomarahavaipaita ei ole pidetty 2.5.2022 mennessä, ne maksetaan rahana.

Yhteistoimintaelin hyväksyi kunnanjohtajan päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

KVTES:n 4.luvun 19 §:n mukaan lomaraha voidaan antaa osaksi tai kokonaan vapaana työntekijän/viranhaltijan suostumuksella. Määräys on muuttunut aiempaan nähden siten, että aiemmin asiasta on tullut sopia paikallisesti henkilöstön edustajien kanssa. OVTES:n soveltamisalaan kuuluvaan opetushenkilöstöön ei sovelleta lomarahan vaihtamista vapaaksi koskevaa KVTES:n IV luvun 19 §:ää. Asiaan liittyvästä menettelystä tulee antaa ohjeistus.

Yhteistoimintaelin on 20.4.2021 § 24 käsitellyt hallinto-osastolla laadittua ohjeistusta. Yhteistoimintaelin on esittänyt ohjeen lomarahavapaista kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus hyväksyy laaditun ohjeistuksen lomarahavapaista sopimiseksi.

Lomarahavapaiden hakeminen tulee olla hyväksyttynä henkilöstöjärjestelmässä viimeistään 31.5.2021. Mikäli lomarahavapaita ei ole pidetty 2.5.2022 mennessä, ne maksetaan rahana.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

osastot, palkanlaskenta, yhteistoimintaelin