Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 KVTES:n paikallisen järjestelyerän jakaminen 1.4.2021 lukien

MUODno-2021-51

Valmistelija

  • Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Kunnallisen yleisen virka-​ ja työehtosopimuksen 2020–2021 allekirjoituspöytäkirjan § 3 on sovittu paikallisesta järjestelyerästä 1.4.2021 lukien. Paikallinen järjestelyerä on 0,​8 prosenttia kunnallisen yleisen virka-​ ja työehtosopimuksen palkkasummasta.

Paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat paikallisten palkkausjärjestelmien edelleen kehittäminen,​ paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. Samalla huolehditaan siitä,​ että johto-​ ja esimiesasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden.

Paikallisen järjestelyerän kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon,​ että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti liitteiden palkkasummat huomioiden eri palkkahinnoitteluliitteiden välillä. Palkkahinnoittelun ulkopuoliset muodostavat tässä tarkastelussa oman ryhmänsä.

Paikallinen järjestelyerä käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

Paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan sopimuksen piiriin kuuluvien palkkasummasta mahdollisimman tavanomaiselta kuukaudelta.

Paikallisen työnantajan edustajat ja pääsopijajärjestöjen edustajat neuvottelevat paikallisen järjestelyerän käyttämisestä. Neuvotteluissa on tarkoitus antaa henkilöstölle tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia. Neuvotteluista laaditaan pöytäkirja,​ josta käy ilmi osapuolten näkemykset mahdollisine perusteluineen.

Jollei asiasta päästä yksimielisyyteen,​ työnantaja päättää paikallisen järjestelyerän käytöstä tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

Yhteistoimintaelin on käsitellyt KVTES:n järjestelyerää kokouksissaan 16.2., 15.3. ja 20.4. Neuvotteluissa on sovittu, että paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan tammikuun 2021 palkkasummasta ja paikallisen järjestelyerän kustannusvaikutus toteutetaan 0,8 %:n mukaisesti. Tammikuun 2021 palkkasumma KVTES:n osalta on ollut yhteensä 387 444,17 e (sis. ateriaetua 926,16 e ja puhelinetua 80,00 euroa). Näin ollen KVTES:n osalta käytettävissä olevan järjestelyerän suuruus on 3 099,55 e/kk. Tämä on KVTES:n järjestelyerän sovittu 0,8 %:n kustannusvaikutus.

Neuvotteluissa on todettu, että järjestelyeriä tulisi käyttää palkkausjärjestelmien kehittämiseen sekä palkkauksiin liittyvien epäkohtien korjaamiseen. Koska kunnassa on käynnistymässä koko palkkausjärjestelmän tarkastelu ja vaativuuden arviointijärjestelmän uudistaminen sekä henkilökohtaisen lisän myöntämisperusteiden laatiminen, on päädytty esittämään järjestelyerän käyttämistä tasajakona kaikille KVTES:n alaisille työntekijäryhmille. Tasajako ei ole optimaalisin järjestelyerän käyttömuoto, mutta kunnan tämänhetkisen tilanteen huomioiden se on oikeudenmukaisin ja tasapuolisin jakotapa.

Yhteistoimintaelin on 20.4.2021 § 25 esittänyt kunnanhallitukselle, että KVTES:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille KVTES:n alaisille tehtäville tehtäväkohtaiseen palkkaan siten, että tehtäväkohtaiseen palkkaan jaettava summa on yhtä suuri. Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 3 099,55 e kuukaudessa, mikä on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Lisätietoa KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhdessä laatimasta yleiskirjeestä 12/2020. (https://www.kt.fi/yleiskirjeet/2020/12/jarjestelyeran-​laskeminen)

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus päättää, että KVTES:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille KVTES:n alaisille tehtäville tehtäväkohtaiseen palkkaan siten, että tehtäväkohtaiseen palkkaan jaettava summa on yhtä suuri. Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 3 099,55 e kuukaudessa, mikä on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Lisäksi hallitus tarkentaa, että määräaikaisten työntekijöiden/viranhaltijoiden ja sijaisten osalta laskennassa huomioidaan ne henkilöt, joilla on ollut huhtikuun aikana työsopimus voimassa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

osastot, palkanlaskenta, yhteistoimintaelin