Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 TTES:n paikallisen järjestelyerän jakaminen 1.4.2021 lukien

MUODno-2021-53

Valmistelija

  • Matti Pinola, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, matti.pinola@muonio.fi

Perustelut

Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen 2020–2021 allekirjoituspöytäkirjan § 3 on sovittu paikallisesta järjestelyerästä 1.4.2021 lukien. Paikallinen järjestelyerä on 0,​8 prosenttia TTES:n palkkasummasta.

Paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat paikallisten palkkausjärjestelmien edelleen kehittäminen,​ paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen mahdollisimman tasapuolisesti eri palkkaryhmissä. 

Paikallinen järjestelyerä käytetään perustuntipalkkojen,​ henkilökohtaisten lisien tai urakkapalkkojen korotuksiin. 

Paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa työskentelevien TTES:n 35 §:n mukaisten keskituntiansioiden summasta. 

Paikallisen työnantajan edustajat ja pääsopijajärjestön edustajat neuvottelevat paikallisen järjestelyerän käyttämisestä. Neuvotteluissa on tarkoitus antaa henkilöstölle tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia.  

Neuvotteluista laaditaan pöytäkirja,​ josta käy ilmi osapuolten näkemykset mahdollisine perusteluineen 

Jollei asiasta päästä yksimielisyyteen,​ työnantaja päättää paikallisen järjestelyerän käytöstä tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin. 

Yhteistoimintaelin on käsitellyt TTES:n järjestelyerää kokouksissaan 16.2., 15.3. ja 20.4. Neuvotteluissa on sovittu, että paikallisen järjestelyerän kustannusvaikutus toteutetaan 0,8 %:n mukaisesti. Toistaiseksi voimassaolevassa työskentelysuhteessa työskentelevien TTES:n 35 §:n mukaisten keskituntiansioiden summa on 47,10 e. Näin ollen TTES:n osalta käytettävissä olevan 0,8 %:n järjestelyerän suuruus on 0,38 e. Paikallinen järjestelyerä käytetään perustuntipalkkojen, henkilökohtaisten lisien tai urakkapalkkojen korotuksiin.

Koska kunnassa on käynnistymässä koko palkkausjärjestelmän tarkastelu ja vaativuuden arviointijärjestelmän uudistaminen sekä henkilökohtaisen lisän myöntämisperusteiden laatiminen, on päädytty esittämään järjestelyerän käyttämistä tasajakona kaikille TTES:n alaisille työntekijäryhmille. Tasajako ei ole optimaalisin järjestelyerän käyttömuoto, mutta kunnan tämänhetkisen tilanteen huomioiden se on oikeudenmukaisin ja tasapuolisin jakotapa.

Yhteistoimintaelin on 20.4.2021 § 28 esittänyt kunnanhallitukselle, että TTES:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille TTES:n alaisille tehtäville henkilökohtaisiin lisiin tasasuuruisina summina. Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 0,38 e perustuntipalkkoihin, mikä on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Hallitus päättää, että TTES:n 1.4.2021 järjestelyerä kohdennetaan kunnan 1.4.2021 voimassaolleen henkilöstörakenteen mukaisille TTES:n alaisille tehtäville henkilökohtaisiin lisiin tasasuuruisina summina. Kokonaiskustannusvaikutuksen tulee olla yhteensä 0,38 e perustuntipalkkoihin, mikä on järjestelyerän sovittu kustannusvaikutus. Järjestelyerä maksetaan takautuen 1.4.2021 lukien toukokuun palkanmaksun yhteydessä. Henkilömäärän laskennassa otetaan huomioon myös määräaikaiset työntekijät/viranhaltijat ja sijaiset. Tehtäväkohtainen järjestelyerän suuruus saatetaan laskennan jälkeen yhteistoimintaelimen tietoon.

Lisäksi hallitus tarkentaa, että määräaikaisten työntekijöiden/viranhaltijoiden ja sijaisten osalta laskennassa huomioidaan ne henkilöt, joilla on ollut huhtikuun aikana työsopimus voimassa.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

 

Päätöksen jälkeen puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko 16.20-16.30. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi paikalla olevan samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Tiedoksi

osastot, palkanlaskenta, yhteistoimintaelin