Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 138 LISÄPYKÄLÄ: Poikkeaminen (lisäpykälä)

MUODno-2020-193

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Valmistelijat / lisätiedot:
Hannu Hukki
hannu.hukki@sodankyla.fi
0400 193 790
Sodankylän kunnan apulaisrakennustarkastaja

Kiinteistön 498-401-1-74 Valkearanta (4 850 m²) omistaja hakee lupaa poiketa maankäyttö ja rakennuslain 72.2 §:stä; rakennusta ei saa rakentaa ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (suunnittelutarve ranta-alueella). Poikkeamislupaa haetaan 1½ kerroksisen loma-asunnon (135 m²) rakentamiseksi.

Kysymyksessä on olemassa oleva yhden loma-asunnon rakennuspaikka. Uusi 1½ kerroksinen loma-asunto (135 m²) rakennetaan nykyisen loma-asunnon (49 m²) tilalle ja nykyinen loma-asunto puretaan.  

Poikkeamislupahakemuksen rakennuspaikka sijaitsee Muonion kunnan eteläosassa Valkeajärven koillisrannalla. ETRS-TM35FIN N:7492291 E:355564

Rajanaapureilla ei ole huomautettavaa rakennushankkeen johdosta.

Tekninen osasto puoltaa haetun poikkeamisen myöntämistä. Hakemuksen tarkoittaman rakentamisen tueksi voidaan katsoa esitetyn erityisiä syitä.

Tunturi-Lapin maakuntakaavassa alue sijoittuu maa-ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M), valtakunnallisesti tärkeän kansainvälinen liikenneväylä (Revontultentie) sijaitsee noin 200 metriä rakennuspaikalta itään.

Suomen ympäristökeskuksen ympäristötietojärjestelmän mukaan rakennuspaikka ei sijoitu suojellulle alueelle. Rakennuspaikalla tai sen läheisyydessä ei ole pohjavesialuetta.

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia (MRL 171.2 §).

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että kiinteistöllä 498-401-1-74 sallitaan poikkeaminen MRL 72.2 §:stä, asemapiirustuksen mukaisen 1½ kerroksisen loma-asunnon (135 m²) rakentamiseksi. Alimmat lattiatasot tulee sijoittaa vähintään 1 metri ylävesirajaa korkeammalle.

Rakennuslupa tulee hakea kahden vuoden kuluessa tämän päätöksen antopäivästä.

Päätöksestä hakijalta peritään 650 euroa rakennusvalvontataksan mukaisesti.

Päätös annetaan 5.5.2021 julkipanon jälkeen ja se on voimassa kaksi vuotta antopäivästä lukien.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

hakija, Lapin ELY-keskus, tekninen osasto