Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Poikkeaminen

MUODno-2021-171

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Valmistelijat / lisätiedot:
Hannu Hukki
hannu.hukki@sodankyla.fi
0400 193 790
Sodankylän kunnan apulaisrakennustarkastaja

Kiinteistön 498-401-34-15 Nivunkijärvi (241,1 ha) omistaja hakee lupaa poiketa maankäyttö- ja rakennuslain 72.1 §:stä; rakennusta ei saa rakentaa ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (suunnittelutarve ranta-alueella). Poikkeamislupaa haetaan viiden 1 kerroksisen majoituskotarakennuksen (yht. 150 m²) rakentamiseksi.

Samalla haetaan lupaa poiketa maankäyttö- ja rakennuslain 43 §:n 2 momentista; yleiskaava-alueella tai sen osalla ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan yleiskaavan toteutumista (rakentamisrajoitus). Poikkeamislupaa haetaan 1½ kerroksisen matkailupalvelurakennuksen (350 m²) ja siihen liittyvän 1 kerroksisen varustevaraston (60 m²) rakentamiselle osayleiskaavan mukaiselle pientalovaltaiselle alueelle (AP) jonka rakennuspaikan rakennusoikeuden määrä on yhteensä 350 k-m².

Poikkeamislupahakemuksen rakennuspaikka sijaitsee Nivunkijärven pohjoisrannassa, Nivunkijärven kylän alueella. ETRS-TM35FIN N:7527264 E:372452

Rajanaapuri kiinteistön Kuovikumpu 34:23 on huomauttanut hakemuksesta seuraavaa:

”Rakennusaikainen ja käytönaikainen ajoneuvoliikenne Maijala-tilalle tulisi mielestäni siirtää kulkemaan muualta kuin arvokkaan pihapiirin sr/16 poikki. Erityisesti rakennusaikainen raskas liikenne on uhka pihapiirille. Voisiko ko. liikenteen ohjata 34:15 tilan puolelle rakennettavia rakennuksia palvelevan huoltotien kautta sen jatkeena?”

Tekninen osasto puoltaa haetun poikkeamisen myöntämistä. Hakemuksen tarkoittaman rakentamisen tueksi voidaan katsoa esitetyn erityisiä syitä.

Majoituskotarakennukset sijoittuvat Jerisjärvi-Äkäsjärvi osayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle rantavyöhykkeellä (M-1) sekä paikallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön rajauksen alueelle (sk-1). Matkailupalvelurakennus ja siihen liittyvä varustevarasto sijoittuvat em. yleiskaavan mukaiselle pientalovaltaiselle asuntoalueelle (AP) ja myös paikallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön rajauksen alueelle (sk-1).

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia (MRL 171.2 §).

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että kiinteistöllä 498-401-34-15 sallitaan poikkeaminen MRL 72.1 §:stä, asemapiirustuksen mukaisen viiden 1 kerroksisen majoituskotarakennuksen (yht. 150 m²) rakentamiseksi. Lisäksi sallitaan poikkeaminen MRL 43 §:n 2 momentista hakemuksen mukaisen 1½ kerroksisen matkailupalvelurakennuksen (350 m²) ja siihen liittyvän 1 kerroksisen varustevaraston (60 m²) rakentamiselle osayleiskaavan mukaiselle pientalovaltaiselle alueelle (AP) ja rakennuspaikan rakennusoikeuden ylitykselle 60 m²:llä.

Rakennuslupa tulee hakea kahden vuoden kuluessa tämän päätöksen antopäivästä.

Päätöksestä hakijalta peritään 650 euroa rakennusvalvontataksan mukaisesti.

Päätös annetaan 5.5.2021 julkipanon jälkeen ja se on voimassa kaksi vuotta antopäivästä lukien.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

hakija, Lapin ELY-keskus, tekninen osasto