Kunnanhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Kukaslompolon asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä vireilletulo

MUODno-2020-139

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi
  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto hyväksyi 14.12.2020 § 54 Kukaslompolon kaavoituksen käynnistämissopimuksen ja kunnanhallitus valitsi 25.1.2021 § 15 kaavanlaatijaksi Nosto Consulting Oy:n.

Kaavanlaatija on toimittanut 22.3.2021 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman, jossa kuvataan mm. asemakaavan tavoitteet, aikataulu, menettely ja perustiedot suunnitellusta kaava-alueesta.

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa matkailuun tarkoitettujen vapaa-ajan asuntojen ja niitä palvelevien huoltorakennusten sekä liikuntahallin, asuntovaunualueen ja rantasaunan rakentaminen suunnittelualueen osalle kaava-alueen pohjoisosaan, jossa on voimassa ennestään ranta-asemakaava. Suunnittelualueen osalle rakentamiseen osoitettu tavoitteellinen kokonaisrakennusoikeus on n. 3 300 k-m2. Kaava-alueen eteläosa, on tarkoitus asemakaavassa osoittaa yleisaavan mukaisesti loma-asumiseen (RA), tällä alueella ei ole ennestään voimassa asema- tai ranta-asemakaavaa.

Suunnittelualue sijaitsee Kukaslompolon alueella noin 3-4 km Äkäslompolon palveluista pohjoiseen ja noin 54 km Muonion kuntakeskuksen palveluista kaakkoon. Suunnittelualue koostuu osasta kolmea eri kiinteistöä ja ne ovat valtion omaisuutta.

Asemakaava koskee suunnittelualueella voimassa olevan ranta-asemakaavan mukaisia kortteleita 15–20 ja 23, virkistys-, venevalkama-, yleisen tien ja katualuetta. Suunnittelualue rajautuu idässä Äkäsjokeen, pohjoisessa retkeily- ja ulkoilualueeseen sekä lännessä ja etelässä metsäalueisiin. Lounaassa suunnittelualue rajautuu Muonion ja Kolarin väliseen kunnanrajaan. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 48 hehtaaria.

Luonnonympäristöltään suunnittelualue on pääosin kallioista metsämaata ja se rajautuu idässä Äkäsjokeen. Maasto kohoaa paikoin jyrkästi ja on korkeimmillaan alueen luoteisosassa.

Suunnittelualue on rakentamaton ja siellä on voimassa Tunturi-Lapin maakuntakaava. Alue on osoitettu maakuntakaavassa matkailupalvelujen alueeksi (RM) ja matkailun vetovoima-alueeksi, matkailun ja virkistyksen kohdealueeksi (mv). Suunnittelualuetta koskee maakuntakaavassa osoitettu erityisesti poronhoitoa varten tarkoitettu alueen raja, jonka pohjoispuoleisella alueella olevaa valtion maata ei saa käyttää sillä tavoin, että siitä aiheutuu huomattavasti haittaa poronhoidolle.

Suunnittelualueella on voimassa Ylläksen osayleiskaava ja alue on siinä osoitettu matkailupalvelujen ja loma-asuntojen alueeksi (RM), loma-asuntoalueeksi (RA-1), maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityistä ulkoilun ohjaamistarvetta (MU) sekä maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja (MY). Suunnittelualueelle on osoitettu osayleiskaavassa merkinnät melualue (me) sekä asemakaava-alue (ak). Alueelle on osoitettu liittymä ja kevyen liikenteen reitti ja alueen etelärajan tuntumassa sijaitsee tärkeä tai vedenhankintaan soveltuva pohjavesialuerajaus (pv).

Osalla suunnittelualueesta on voimassa Kukaslompolon ranta-asemakaava. Suunnittelualue on voimassa olevassa ranta-asemakaavassa osoitettu matkailua palvelevien rakennusten korttelialueeksi (RM), loma-asuntojen korttelialueeksi (RA), retkeily- ja ulkoilualueeksi (VR), puistoalueeksi (VP), lähivirkistysalueeksi (VL), uimaranta-alueeksi (VV), venevalkama-alueeksi (LV) sekä katualueeksi.

Asemakaava on tarkoitus laatia MRL 91 §:n mukaisesti siten, kaavan toteuttamisvastuu kadun ja muiden yleisten alueiden osalta siirretään kaavamääräyksellä maanomistajalle tai -haltijalle.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 22.3.2021 toimitetaan esityslistan oheismateriaalina. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja kuuluttaa vireilletulon. Lausunnot pyydetään OAS:iin merkityiltä tahoilta. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

kaavanlaatija